Subscribe

Harga Minyak Turun Selepas Pakatan Rakyat Memerintah -Anwar


by Farhan Shah

PETALING JAYA, 8 Jun: Bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan, Pakatan Rakyat akan menurun segera harga minyak kepada harga asal atau atau lebih rendah sebaik sahaja diberikan mandat untuk memerintah negara.

“Jika saya gagal melaksanakannya, saya akan meletakkan jawatan serta merta,” kata Anwar apabila ditanya apakah jaminan kenyataan beliau itu.

Anwar berkata demikian dalam siding media di pejabat PKR, dekat sini hari ini.

Bagaimanapun, kata Anwar, beliau akan membentangkan mekanisma dan konsepnya kepada pemimpin Pakatan Rakyat yang akan bermesyuarat esok.

Anwar dipercayai mengulas kenaikan harga minya yang diumumkan Perdan Menteri 5 Jun lepas yang menyaksikan kenaikan mendadat harga petrol di pasaran dari RM1.92 kepada RM2.70 seliter manakala diesel dari RM1.58 ke RM2.58 seliter.

Anwar dan pemimpin Pakatan dari sebelum pilihan raya umum ke 12 lagi sudah berjanji akan menurunkan harga minyak dengan berkata, kenaikan harga minyak di dunia bererti kenaikan keuntungan kepada syarikat minyak negara, Petronas yang mengekspot minyak ke luar negara.

Ini mewajarkan sebahagian keuntungannya dikembalikan kepada rakyat negara ini dalam bentuk subsidi

No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.