Subscribe

Menanti Kejatuhan Kerajaan BN

Kerajaan yang dipimpin oleh BN bakal tumbang sama ada dalam masa terdekat mahu pun dalam pilihan raya ke 13 nanti hasil daripada keputusan yang dibuat oleh kerajaan sekarang tidak langsung menyebelahi rakyat. Begitu juga dengan isu semasa sekarang yang dilihat oleh rakyat satu penipuan yang diada-adakan untuk mengaburimata rakyat.

Isu semasa kini semakin hangat dengan pelbagai isu. Isu pembebasan Rajak Baginda (RB) daripada tuduhan bersubahat membunuh Altantuya Shaariibuu, penurunan harga minyak yang terlalu sedikit, penurunan harga beras sekadar 20 sen sahaja dan lain-lain lagi.

Isu pembebasan RB yang dipersoalkan keputusan mahkamah yang selari dengan sms Najib cukup menampakkan semacam ada mainan politik (tangan-tangan ghaib) yang membolehkan pembebasan itu dibuat. Ketua Penerangan PAS Haji Mahfuz Omar membangkitkan perkara itu mengulas keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam yang membebaskan penganalisis politik, Abdul Razak Abdullah Baginda dari tuduhan bersubahat membunuh ahli perniagaan Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Dalam SMSnya kepada peguam Abdul Razak ketika itu Datuk Shafie Abdullah, Najib memberitahu “Pls do not say anything to the press today. i will explain later. RB will have to face a tentative charge but all is not lost”.

Isu penurunan harga minyak sekadar 15 sen amat menduka citakan hati rakyat yang mengharapkan harga minyak diturunkan sehingga RM 1.60 sesuai dengan harga minyak dunia sekarang dalam lingkungan USD 68 setong.

Hasil daripada penurunan harga minyak yang sudah beberapan kali turun tidak menampakkan keberkesanan penurunan harga barangan di pasaran. Hanya pasaraya-pasaraya besar sahaja membuat penurunan harga barang yang terpilih.

Cuba saudara bayangkan, berapa ramai kita nak boikot peniaga yang tidak menurunkan harga barang. Saya ambil contoh rakyat di kampung-kampung yang mempunyai beberapa kedai sahaja di kampung mereka, takkan mereka nak boikot semuanya dan pergi membeli jauh sedikit daripada kampung mereka. Tentu kosnya sama sahaja walaupun harga barangan di kedai kampung lain agak murah, tetapi bila dicampur dengan kos perjalanan dan masa, tentunya kosnya sama sahaja dengan membeli di kedai di kampung mereka.

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri berkaitan agak nampak ada kebodohannya. Kan kerajaan memiliki Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) yang ada cawangan disetiap jajahan, takkan tak boleh guna untuk pantau kedai-kedai yang tidak menurunkanharga barang. Apa guna kalau tak guna untuk kesenangan rakyat.

Itulah sebab kerajaan perlu berfikir panjang sebeluim menaikkan harga minyak. Akibatnya rakyat yang menanggung keperitannya. Meraka hanya pikir untuk kesenangan mereka sahaja (BN) dan kroni-kroni mereka. Rakyat menderita tak apa asal kerajaan pimpinan BN terjaga sudah la.

Begitu juga dengan penurunan harga beras yang terlalu kecil iaitu 20 sen. Dek kata orang, lekat celah gigi jer. Betullah orang kata Dato' nie kedekut (kupit dalam loghat kelate).

Kita tunggu 4 dan 5 November ni kut-kut ada perubahan kerajaan akan berlaku hasil daripada tiada sokongan daripada parti BN untuk menyokong bajet 2009 yang sedang hangat dipertikaikan oleh Pakatan Rakyat.

Insya Allah, kita sama pakat-pakat berdoa ke arah pembetukan kerajaan baru di bawah Pakatan Rakyat yang diimpi-impikan oleh segenap rakyat jelata Malaysia.

Muhamad Hanif


No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.