Subscribe

UMNO yang rakus

"Ketika Najib mengambil alih kementerian kewangan dari pak lah, tidak lama dalam tempoh tidak sampai pun 1 minggu sebelum beliau dilantik menjadi menteri kewangan telah menjadi rakus. Sebab dalam tempoh yang pendek itu beliau telah efisien dan cepat melulus projek jalur lebar berkelajuan tinggi (HSBB). Sebab itu DSAI kita panjang lebar membangkang rasional projek ini.

Apa yang rakusnya? Rakus kerana projek IT itu diluluskan dan duit rakyat diambil sebanyak 2.4 billion. Sebelum itu pada 16 Sept 2008 lebih kurang 11.3 billion duit rakyat telah diluluskan untuk tender projek HSBB ini.

Apa yang rakusnya? Perlu diingat beberapa negara lain seperti Malaysia juga mengambil inisiatif memperluaskan keperluan teknologi IT jalur lebar berkelajuan tinggi tanpa wayar ini juga. Bezanya mereka tidak mengambil wang rakyat dan dibazirkan untuk tujuan semata-mata atas nama pelaburan dan memperluaskan teknologi ini. Contohnya Singapura, Korea, Taiwan dan Hong Kong. Tetapi mereka tidak mengambil wang rakyat kerana pada akhirnya nanti perkhidmatan tanpa wayar ini dilanggan oleh penggguna IT yang perlu membayar caj bulanan.

Apa yang rakusnya? Sasaran atau pengguna yang bakal menggunakan keperluan jalur lebar ini juga tidaklah besar kerana sasarannya hanya 50 peratus sahaja menggunakan HSBB menjelang tahun 2010 kelak. Nampak jelaslah kawasan bandar sahaja yang akan menikmati faedah HSBB ini. Kalau anda tinggal di Lembah Kelang tahniahlah. Tapi kalau anda tinggal di Sabak Bernam, Hulu Selangor, Jitra, Kuala Berang, pedalaman Sabah dan Sarawak saya ucapkan takziah dan tumpang sedih. Kita semua tidak kira tinggal di bandar atau desa berhak mendapat hak kesamarataan. Sasaran 50 peratus agak kecil tambah lagi ianya hanya disasarkan kepada mereka yang tinggal di bandar sahaja.

Najib yang memegang kuasa persekutuan harusnya belajar dari Lim Guan Eng yang memegang hanya kuasa negeri. Lim Guan Eng juga meluluskan projek HSBB ini untuk Pulau Pinang dan iannya dinikmati semua penduduk negeri itu termasuk Balik Pulau dan Seberang Perai juga. Tiada wang rakyat diambil untuk membeiayai projek ini. Kalau kerajaan persekutuan di bawah pimpinan Mahathir pernah menyatakan projek itu kempen itu kempen ini seperti celik IT, kempen komputer setiap isi rumah, projek Cyberjaya dan Multimedia Super Corridor. Di sini saya kira tentu ramai dari kita hampir sudah lupa dengan istilah Multimedia super Koridor atau koridor raya diwujudkan oleh DR M.

Tentu banyak kaitan projek HSBB ini dengan lain-lain perkara demi kepentingan celik IT dan keperluan masyarakat Malaysia yang maju menjelang tahun 2020 nanti.

Tapi, Malaysia di bawah pimpinan Najiboros yang memang boros nanti gagal mendapat faedah HSBB secara optimum. Selain hasrat Malaysia menjadi negara yang rakyatnya celik IT dan menggunakan komputer pada kadar yang tinggi akan menjadi harga yang mahal untuk dibayar oleh semua pembayar cukai.

Jadi kalau Orang Melayu, Cina, India, Sabah dan Sarawak marah jgn tangkap mereka dan sumbat dalam kem tahanan Kamunting kerana mereka berhak tahu dan persoal wang mereka.

By Tempe Goreng


No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.