Subscribe

Persoalan Hudud : Hudud memang wajar dilaksanakan.

Satu debat secara ekslusif antara Husam Musa dan Khairy Jamaludin yang diadakan di Balai Islam Kelantan membuka ruang kepada kedua pihak berdiskusi secara ilmiah dengan disaksikan oleh ribuan rakyat majoritinya daripada anak Kelantan.Banyak persoalan didebatkan dengan profesional dan mampu memberi ruang kepada rakyat menilai siapa yang berjuang membela nasib rakyat atau sebaliknya.

Saya cuma tertarik dengan satu topik, sehari selepas debat berlansung, kita digegarkan dengan berita menakutkan rakyat oleh Utusan Meloya,Berita Hairan, Tv3Suku mengenai satu berita sensasi, "PAS akan tetap melaksanakan Hudud" .

Saya ingin bercakap sedikit mengenai hudud ini,sebenarnya hudud boleh dilaksanakan di mana-mana negara samada islam atau bukan.Sila baca keseluruhan artikel ini. Sebenarnya hukuman yang telah ditetapkan oleh pencipta maka itu yang terbaik. Dan inilah yang sewajarnya menjadi pegangan kita sebagai orang Islam. Terdapat satu perbezaan yang sangat ketara antara undang-undang Allah ini dengan undang-undang sekular yang dipakai masa kini.

Saya akan memberi gambaran kepada anda,perbandingan yang jelas agar pembaca memahaminya. Pertama,Undang-undang penjara yang dikenakan kepada pembunuh,perogol dan perompak merupakan satu undang-undang yang bukan sahaja merugikan,malah memberi kesedaran yang tidak optimum kepada mereka setelah mereka keluar daripada penjara. Antara contohnya kita boleh lihat adalah di Amarika Syarikat. Kos untuk menjaga tahanan di penjara-penjara bukanlah sedikit,malah menjangkau kos billion dolar amerika, dan duit ini dibelanjakan sepenuhnya untuk membina tempat yang selesa kerana berpegang kepada prinsip sekular iaitu "mengikut hak asasi manusia". Tahanan diberi keselesaan. Pihak penjara juga terpaksa memastikan kawalan keselamatan yang tinggi supaya banduan tidak terlepas.

Berbeza dengan hukum HUDUD, tiada pembaziran yang berlaku, dan tiada kawalan ketat yang diperlukan.Hukuman kepada pesalah diberikan secara terus,yang membunuh patut dibunuh, yang merompak dipotong tangan. Tiada penjara untuk mereka. Tiada keselesaan. Penyesalan pasti berlaku. Dan kesedaran kepada masyarakat diluar dipertingkatkan, yang ingin membuat jenayah pasti berfikir banyak kali. Tiada wang dan tiada masa dihabiskan untuk mengawal jenayah. Tiada ketakutan apabila pembunuh terlepas. hidup memang selesa jika ada undang-undang hudud dilaksanakan. manusia yang berfikiran tak waras sahaja yang mengatakan hudud tidak sesuai.

Secara telus,hukum hudud tidak ada masalah pun untuk dilaksanakan dalam negara Malaysia walaupun kita mempunyai pelbagai kaum, kerana ia satu undang-undang yang menjaga keharmonian semua melangkaui batas agama dan kaum. Cuba kita tanya pada kaum Cina dan India yang mana ahli keluarganya pernah dibunuh atau dipukul atau dirogol dan sebagainya. Kita dapat lihat reaksi mereka sendiri,dan perkara biasa terluah dari mulut mereka adalah:

"kalu aku dapat pembunuh itu, aku akan bunuh balik"

Bukankah ini salah satu hukum hudud???? Adakah zalim menghukum kpd org yang bersalah????Dan kenapa penjahat perlu dibela supaya hukuman yg dikenakan ringan????

Inilah yang perlu difikirkan. Islam bukanlah agama yang hanya tahu menghukum. Tetapi menghukum atas dasar keadilan yang sebenar. Perspektif inilah yg perlu diubah.Orang UMNO akan selamanya berdalih dalam segala bab dan perkara yang berkaitan dengan Islam. Sikap sekular dan liberal lebih diutamakan daripada hak undang-undang Allah yang wajar ditegakkan.

by Farhan ShahNo comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.