Subscribe

Pergi Jahanam Umno Versi Ibu Mertuaku


Sebagai insan biasa yang tidak ada apa-apa, pada fikiran saya "pergi jahanam UMNO" itu tidak sesuai untuk ditujukan kepada UMNO seperti dibuat oleh TGNA.Dalam filem ibu mertuaku, P.Ramle marah kepada ibu mertuanya yang zalim itu dengan dialog..." kenapalah tuhan tidak jadikan kau binatang". Dalam dialog ini tidak ada unsur hendak pertikaikan kejadian tuhan oleh P.Ramle, tetapi menunjukkan tahap kemarahan kepada seseorang yang zalim.

Kalau ibu mertua P.Ramlee zalim kepada anak dan menantunya saja kerana tamakkan harta.Apakah kurangnya UMNO yang zalim kepada seluruh rakyat Kelantan (hampir 100% melayu). di mana TGNA ialah Menteri Besarnya Terutama dalam isu royalti minyak Petronas dan kaedah yang UMNO sentiasa guna untuk mengelirukan orang ramai tentang TGNA.

Pergi jahanam UMNO itu sangat lembut ucapannya sesuai untuk mengajar UMNO supaya mengenali kezaliman diri sendiri.

by Muramatsu

Komentar JilFityan:

Maksud "Jahanam" mengikut kamus Dewan.

Arab:

1. = neraka jahanam laut api di akhirat tempat orang-orang yg tidak mengikut perintah Allah menerima hukumannya: orang yg tidak mengikut perintah Allah akan dimasukkan ke dlm neraka jahanam.

2. orang yg jahat lagi terkutuk: Contoh: kau boleh pergi dr sini JAHANAM ; 3. rosak: jam itu telah jahanam;

menjahanamkan 1. membinasakan, memusnahkan: bom yg digugurkan telah men'jahanamkan' beberapa buah bangunan; 2. merosakkan: mereka dilarang men'jahanamkan' barang-barang mainan itu; 3. meruntuhkan: kita tidak seharusnya men'jahanamkan' rumah tangga orang lain; 4. mengutuki, menyerapah.

Kesimpulan :

Bersetuju, Tok Guru masih berlembut lagi..

No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.