Subscribe

Di mana Anda meletakkan Rasullah?Apakah perasaan anda jika Rasullah masih hidup dan berada di samping kita?

Apakah perasaan anda jika Rasullah masih hidup dan baginda bersedih mengenangkan nasib umatnya (iaitu kita) yang saban hari melakukan dosa dan maksiat??

Apakah perasaan anda jika Rasullah masih hidup dan menangis melihat kita yang saban hari semakin tenggelam dengan nikmat dunia yang fana,yang tidak menjanjikan apa apa ??

Ingatlah.Di saat terakhir ajal Rasullah, di saat dan ketikanya Rasullah ditarik roh nya daripada jasad, di saat Jibril menangis kerana tidak sanggup melihat penderitaan Rasullah menahan sakitnya mati, Roh rasullah ditarik dari kakinya dengan cermat dan lemah lembut dan dengan keadaan yang cukup berhati-hati.

Bila sampai ke lutut nabi, Nabi yang merupakan seorang Khalilullah menjerit .. "Allahh...". Lantas nabi berkata kepada Malaikat Izrael "Ya izrael, tak adakah yang lebih mudah daripada ini?. Izrael menjawab" Tak ada lagi wahai Rasullah, inilah sakitnya mati para nabi dan para salafussoleh.. " Lantas dengan itu Roh Rasullah ditarik lagi dari lutut hingga ke dada.. Dan sekali lagi Rasullah menjerit "Allahhh...." Lantas dengan itu Rasullah berkata " Wahai Izrael, aku ini Khalilullah, aku ini Habibullah, Tidak adakah lagi yang lebih mudah daripada ini?" Balas Izrael " Ya aku tahu kau Rasullah. Kau Khalilullah. Kau Habibullah. Tetapi inilah sakit para nabi dan salafussoleh. Tak ada lagi yang lebih mudah daripada ini.."

Ya Allah,betapa berat dan sakitnya mati yang dihadapi Rasullah. Rasullah yang tidak melakukan sekelumit dosa dan maksum daripada sebarang maksiat pun merasai sakitnya mati. Bagaimanalah keadaan kita yang saban hari melakukan dosa.

Lantas Rasullah berkata " Jika begitu.. Tariklah nyawaku..". Lantas dengan itu roh Rasullah ditarik lagi dari pusat hingga ke dada. Bila sampai Roh Rasullah di dada, lantas sekali lagi Rasullah menjerit.. "Allahhhh... , Wahai Izrael, aku kekasih Allah, aku habibullah, tidak ada lagi mudah daripada ini?? Maka diulang lagi oleh Izrael " Wahai Rasullah, aku tahu engkau kekasih Allah, engkau Habibullah. Tetapi tiada yang lagi mudah daripada ini. Lantas dengan itu Rasullah berkata " Aku kekasih Allah, aku menghadapi saat kematian yang cukup memeritkan, bagaimana dengan umatku?? Lalu Rasullah berkata lagi " Kalau demikianlah, engkau kumpullah sakitnya mati umatku, daripada para Sahabat, sehinggalah ke akhir alam ini, kau letakkan kepada aku sekarang, supaya aku sakit dan mereka tidak sakit.." Malaikat Izrael berkata " Umatmu, bergantung kepada amalannya. Kamu tidak boleh tolong mereka, Wahai Rasullah.. "

Kita yang saban hari sibuk dengan urusan dunia,yang saban hari melupakan ajaran Rasullah, dan saban hari terpedaya dengan nikmat duniawi. Tidak terdetik sedikitpun untuk melaksanakan apa yang disuruh oleh Rasullah. Tidak terdetik sedikitpun untuk berselawat kepada baginda Rasullah.

Ingatlah,betapa disaat yang sukar dan memeritkan sekalipun, Rasullah masih mengingatkan nasib umatnya. Tidak tersentuhkah kita dengan pengorbanan dan cagaran Rasullah ini? Betapa sayangnya Rasullah kepada kita, betapa disaat akhir dan ajalnya tiba pun Rasullah memohon agar segala kesakitan kematian ditanggung olehNya. Namun, pada hari ini kita membuang Rasullah, melupakan ajaran Rasullah. Betapa jahat dan sanggupnya kita membuang Rasullah dan kasihkan dunia melebihi segalanya. Rasa sayang dan cinta kepada Rasullah semakin pudar.

Lantas Rasullah berkata " Kalaulah demikian, tariklah nyawaku.." Lalu roh Rasullah ditarik lagi dari dadanya, sampai ke halkumnya. Nabi sempat lagi sebut, disaat dia nak mati bertemu dengan Allah .. " Ummattiii... Ummatii... ummatii..(ummatKu, UmmatKu, Ummatku...), solahhh.. Solahh..solah.. (jangan tinggal sembahyang.. Jangan tinggal sembahyang... Jangan tinggal sembahyang.. " Lalu nyawa keluar dari ubun-ubunnya. Maka tersebarlah bau sepertimana haruman kasturi.

Wahai sahabat, kita adalah umat Muhammad Rasullah dan umat akhir zaman. Selepas ini tiada lagi umat selain kita. Perjalanan hidup kita akan berpisah dengan kematian. Kita semua akan merasai sakitnya mati. Akan meninggalkan alam dunia yang penuh kenikmatan dan kelazatan duniawi. Kita akan berangkat menuju ke alam akhirat.

Namun bersediakah kita dengan mati? Bersediakah kita menuju Alam Akhirat? Bersediakah kita menunjukkan buku catatan amal kita kepada Allah di akhirat kelak? Mungkin kerana inilah Rasullah menyebut "Ummatii.. Ummatii.. Ummatii... Solahh.. Solahh.. Solahhh..(UmatKu.. UmatKu.. UmatKu..Jangan tinggal solat.. Jangan tinggal solat... Jangan tinggal solat), betapa Rasullah khuatir kepada kita, takut-takut kita terjerumus ke Neraka Allah kerana dosa-dosa kita, dan noda-noda yang kita lakukan, kerana keterlalaian dan kealpaan kita dalam menuntut tuntutan Quran dan ajaran Rasulnya.


Bersempena 10 terakhir Ramadhan yang penuh dengan magfirah ini, marilah sama-sama kita bertaubat kepada Allah dengan sebenar-benar taubat. Dan marilah sama-sama mengingati Rasullah dengan berselawat kepada baginda. Allahumma solli ala muhammad wa ala aali muhammad.

Moga Allah mengampunkan kita diatas kelalaian dan kealpaaan kita selama ini. Dan moga Allah menyemaikan lagi benih cinta dan sayang kita kepada Rasullah dibulan barakah ini. Dan semoga, di akhirat kelak kita antara insan yang beruntung mendapat syafaat daripada Rasullah.

Marilah cintai Rasullah. Marilah menghidupkan sunnah Rasullah.

Ya Rasullah, kami mencintaimu.

Allahumma solli ala muhammad.

No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.