Subscribe

Relevankah Nikah Gantung ??


Untuk mengurangkan gejala sosial yang melibatkan jenayah seperti Zina, Rogol dan buang bayi sememangnya tidak selesai hanya dengan adanya nikah gantung atau nikah khitbah. Namun pun begitu, ia dapat mengurangkan masalah sosial yang berlaku.

Penyelesaian yang berkesan dalam masalah ini ada satu sahaja. Iaitu melaksanakan undang-undang Allah (hudud) di bumi Malaysia. Inilah satu-satunya penyelesaian bukan sahaja menyelesaikan masalah tersebut, malah boleh menyelesaikan masalah dalam kes-kes yang lain.

Oleh kerana undang-undang kita berformatkan hukuman manusia (sekular) tidak mengikut skema hukuman pencipta, yakni Allah Rabbul Jalil, maka timbullah cadangan nikah gantung ini. Biarpun tidak mampu membendung 100%, namun ia dapat mengurangkan kadar pembuangan bayi dan jenayah zina bawah umur. Saya menyokong penuh Pemuda PAS mempromosi nikah gantung bagi mengurangkan gejala tidak bermoral tersebut.

'Nikah gantung tangani kemaruk nafsu, buang bayi' - Malaysiakini

perkahwinan yang digalakkan oleh Islam sewajarnya dipermudahkan agar generasi muda tidak liar dan kemaruk nafsu, lalu terjebak dalam kancah seks bebas, kata ketua Dewan Pemuda PAS pusat, Nasrudin Hassan.

Menurut, langkah memudahkan proses perkahwinan boleh dilakukan oleh pihak berwajib, antaranya dengan:

# Memberi peruntukan kepada pasangan muda yang ingin berkahwin.
# Memberi insentif sebagai galakan berkahwin.
# Mengurangkan karenah birokrasi yang menyulitkan.
# Kursus dan khidmat bimbingan perkahwinan secara percuma.
# Menganjurkan perkahwinan beramai - ramai yang menjimatkan.
# Mendidik masyarakat dengan budaya sederhana dalam majlis perkahwinan.
# Merendahkan hantaran perkahwinan.

"Antara kaedah mempermudahkan proses perkahwinan ialah Nikah Khitbah atau dalam bahasa mudah disebut oleh masyarakat kita sebagai nikah gantung," kata Nasrudin dalam satu kenyataan hari ini.

Cuma bezanya, tegas beliau, ialah pasangan pengantin tidak tinggal serumah dalam tempoh-tempoh tertentu kerana beberapa keadaan seperti:

# Masih menuntut di kolej atau univerisiti.
# idak mempunyai kemampuan menyewa rumah.
# Belum bersedia menanggung komitmen kehidupan berumahtangga.

Nasrudin berkata, kelebihan nikah gantung ialah mereka adalah pasangan suami isteri yang sah mengikut hukum agama dan undang-undang negara.

"Andainya dalam tempoh itu mereka bertemu, keluar makan, belajar bersama, bahkan kalau mereka terlanjur sekalipun mengadakan hubungan seks, mka apa yang mereka lakukan itu tidak salah atau tidak haram.

"Andai berlaku kehamilan, maka pasangan itu tidak perlu panik terutama pihak gadis yang hamil kerana ia menghamilkan anaknya yang sah nasab (keturunan).

"Bahkan nanti mereka tidak perlu malu dan menjauhkan diri dari keluarga kerana keluarga pula akan menyambut kedatangan bayi itu dengan bangga dan bermaruah," tambahnya .

Menurutnya lagi, kes buang bayi yang berleluasa hari ini rata-ratanya adalah ekoran rasa panik dan hilang pertimbangan akibat malu dan hilang maruah dari pasangan terbabit.

"Malah mereka juga takut untuk kembali ke pangkuan keluarga justeru mereka mengetahui bahawa hubungan mereka salah dan mereka hamil hasil hubungan terlarang. Ia memalukan keluarga dan mencemarkan maruah bangsa dan agama .

"Akhirnya, jalan pintas dan terdesak yang ada pada mereka ialah buang bayi tersebut dengan harapan selesai masaalah dan beban yang mereka hadapi tanpa mereka menyedari bahawa akan mencetus bencana yang lebih parah kepada sosial negara," tegasnya lagi.

1 comment:

Anonymous said...

hmm,tak tahu nak kata.kalau nikah,nikahlah namanya.dah terang lg bersuluh tatkala hijab kabul itu adalah tggjawab dan kewajipan.bukan utk suka2.yg ruginya tetap perempuan.walaupun diberi nikah,peratusan masalah sosial dan perceraian tetap tidak menurun.tp mungkin lebih baik dr tidak nikah.cuma dr segi kesedaran tggjwb brgkali dah kurang sbb masing2 nikah utk penuhi yg satu saja,bukan seluruh.

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.