Subscribe

Perbandingan Kes Altantuya dengan Sosilawati



Sosilawati = Di tembak, dibakar, abunya dibuang di pantai Morib.

Altantuya = ditembak, diletupkan dengan C4, cebisan daging disana sini.

Mana lebih ganas?

Bandingkan Kes Altantunya dan Sosilawati. Kes Altantunya melibatkan warga asing yang dibunuh kejam dengan C4 oleh 2 anggota polis, manakala Sosilawati adalah warganegara yang dipukul, ditikam dan dibakar oleh sekumpulan suspek (menurut laporan akhbar). cara Kedua-dua pembunuhan tersebut dilakukan bagi menghilangkan bukti pembunuhan. Bagi Kes Altantunya hanya 2 sahaja dikatakan terlibat. mastermind disebalik pembunuhan itu masih menjadi misteri.


Komen Sahabat :

Persamaan;

1. kedua2nya dilupuskan dengan cara dibakar sehingga tiada apa lagi yang tinggal kecuali serpihan tulang2

2. Kedua2nya dibunuh kerana wang jutaan ringgit.

3. Kedua2nya dibunuh oleh "somebody" yang ada connection dengan orang kenamaan.

4. Kedua2nya dibunuh disaat2 pasukan polis mengalami krisis kepercayaan yang kronik dikalangan orangramai. polis dikatakan melindungi penjenayah dan bersubahat dalam kes2 tertentu melibatkan ahli politik berpengaruh.

Perbezaan,


1. Altantuya dibunuh dengan cara diletupkan dengan C4 yang tidak dijual di pasaran terbuka, hanya disetor pihak polis dan tentera. Sosilawati pula dipukul dan ditikam baru diletupkan.

2. Altantuya dibunuh 2 anggota polis dan siapa mastermind? Sosilawati dibunuh 2 peguam adik-beradik dan mastermindnya ialah si adik surendren 38 tahun.

3. Polis sangat cekap mencari maklumat melalui SMS. transaksi bank dsbnya tetapi dalam kes altantuya polis tak siasat SMS, jabatan imigresen, kem tentra tpt c4 dikeluarkan dan bla bla bla...

4. Altantuya dikatakan melibatkan pemimpin tertinggi tapi sosilawati melibatkan seorang paria yang mempunyai kaitan dengan pegawai2 tinggi.

5. Kes sosilawati diselesaikan tanpa keraguan;yang bertanggugjawab ditangkap termasuk mastermindnya sekali. Kes Altantuya? yang tukang letup ditangkap, yang suruh letup bebas memerintah dengan aman dan damainya!

6. Pembunuhan Altantuya ada motif, iaitu pembunuh ingin memiliki asetnya bernilai ratusan juta ringgit tetapi pembunuhan Altantuya? Setakat ini tiada motif! Apa sebab dua malaon yang tidak kenalpun Altantuya, wanita yang mereka bunuh, meletupkan Altantuya dengan C4 milik tentera? takkan saja-saja Sirul dan azilah penat-penat ke kem tentera dan mengangkut C4 kemudian heret altantuya, tembak dan lekapkan bahan letupan berbahaya itu ditubuh mayat mendiang?


Sosilawati dibunuh, tujuh ditahan




KUALA LUMPUR 11 Sept. – Misteri kehilangan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47, dan tiga lagi lelaki sejak 30 Ogos lalu, hampir terungkai dengan tertangkapnya tujuh suspek yang dipercayai terlibat dalam kes tersebut.

Difahamkan, seorang daripada suspek yang ditahan merupakan peguam bergelar Datuk berusia 40-an yang dinamakan polis sebagai suspek paling dikehendaki dalam kes kehilangan usahawan wanita terbabit bersama tiga yang lain.

Hasil soal siasat ke atas suspek, polis mendapat maklumat bahawa kesemua mangsa sudah dibunuh dan dibakar manakala abu mayat mereka dibuang ke dalam laut di Pantai Morib, Selangor.



9 comments:

Anonymous said...

kalau nk politisize benda ni tunggu2 nantilah.awat bodoh sgt.cuba fikir apa anak2 mangsa pembunuhan ni bila terbaca posting kau yg bodoh ni.kau nk kaitkan dgn altantuya nantilah.cuba kalau mak kau kene rogol pastu bunuh,org tulis mcm ni kau sedih x?belajar je tingi2 tp bodoh bertingkat

Jil Fityan said...

Tidak perlu emosional pun bila baca posting ini. Posting ini bertujuan cerita soal jenayah yang berlaku kat Malaysia, kes Altantuya dan sosilawati, dua dua boleh dikatagori VIP (Very Important Person), itu persamaannya, bukan untuk mempolitikkan perkara ini. Tiada pun sebut soal Najib atau Razak Baginda, so apasal emo sangat?

Bacalah posting dengan positif. Tidak perlu emosional dan bodohkan orang disamping menyamar di sebalik anonymous jika berani.

anti mat misai jilfityan said...

ko bodoh mangkuk mat misai blog syok sendiri.tadi masa aku komen kau xtulis lengkap mat misai bodoh.kau just tulis dua benda ni.

Sosilawati = Di tembak, dibakar, abunya dibuang di pantai Morib.

Altantuya = ditembak, diletupkan dengan C4, cebisan daging disana sini.

Mana lebih ganas?

itu aku komen ckp jgn politikan mat misai.bodoh bertingkat2.suruh baca dgn positif abah kau.ko tulis dua baris je tadi.lepas tu nk salahkan aku.bodoh betul budak akademi islam ni.

anti mat misai jilfityan said...

bila aku emo pulak.lantak kau la nk kaitkan najib ke altantuya ke sape.kau punya pasal.bila masaa aku emo.cuma aku marah sbb anak2 susilawaty tu kwn aku.kau fikir sikit perasaan anak2 mangsa bila diorg baca posting kau ni.mungkin kau boleh belitka nafikan ckp aku emo..tadi masa aku komen kau just tulis dua baris.ni baru kau edit.

kau nk kaitkan politik kau punya pasal la..kau nk kaitkan najib ke rosmah lantak kau la.tp hormat sket org baru mati.tunggu la seminggu dua.mentaliti budak2 hingusan mcm kau ni mmg camni.

anti mat misai jilfityan said...

anyway blog kau ni blog sampah aje.buang masa aje baca blog sampah kau.syok sendiri.kita tegur atas dasar ade perasaan manusia.satu hari kalau family kau kene bunuh mcm ni aku harap ade la yg tulis posting mcm kau ni.baru tau perasaan kau mcm mana nati.Chow

Jil Fityan said...

Mengenai artikel ini, ya memang ada yang saya baru tambah, bukan kerana komen paktuan pun, tetapi kerana saya sudah draft dari awal.Dan perbandingan dengan pembunuhan Altantuya akhirnya selesai dan di post.

iNi isu nasional, soal jenayah besar, 2 kes pembunuhan VIP. Sosilawati-Altantuya. Dan artikel ini bukan untuk mengaibkan keluarga Sosilawati dan Altantuya. Tiada ayat pun maki hamun dll Sosilawati dan keluarga.Ini hanya perbandingan antara kes 2 kematian VIP. Itu sahaja. Jika pandangan itu subjektif, dan pembaca lain tidak emo, so apa kes paktuan emo sangat?

Saya perasan dari dulu lagi yang paktuan pernah komen diblog ini dan semuanya komen-komen paktuan emo2 belaka. Dan dari dulu lagi saya suruh dedahkan identiti tak perlu selindung menyamar begini. Jika kita sama sama bekas pelajar akademi Islam, apa salahnya dedahkan identiti. Sekurang2 boleh berkenalan. Apakah kerana perbezaan PAS-UMNO maka nak bersengketa?

Saya tak paksa pun Paktuan berkunjung ke blog ini. (walau IP Paktuan selalu ada di log). Apapun terima kasih atas komentar PakTuan dan moga latihan Ramadhan yg lepas dimanfaat.

Anonymous said...

Saya 100% setuju dengan JILFITYAN, dia mempunyai cara pandang & perpektif yang berbeza,,, Anad memang HEBAT

Jejaka Plastik said...

JILFITYAN lelaki sejati berani gagah dan hebat menyuarakan pandanganya, yang lain hanya diam membisu dan cari kelemahan orang lain pulak...

JPB Sabah said...

Jilfityan please siasat kes artis wanita ngan VIP UMNO tak keluar lah pulak!!!! Media hiburan UMNO control jugak ka???

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.