Subscribe

Niat Raja Katak Yang Sebenarnya

Logikkah orang yang tidak bertanding DUN menjadi Menteri Besar? Layakkah orang yang iras-iras katak boleh mengaku diri sendiri sebagai kreatif dan inovatif??

Kelantan akan menjadi lebih baik sekiranya Ibrahim Ali menjadi menteri besar.

Oleh Syed Mu’az Syed PutraPASIR MAS, 25 Sept — Walaupun memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas atas tiket PAS, Datuk Ibrahim Ali tetap mengkritik pemimpin parti Islam itu dengan menyifatkan mereka sebagai “tin kosong” dan tidak melakukan apa-apa perubahan untuk rakyat di Kelantan.

“Saya tin kosong? Yang tin kosong pemimpin PAS bukan saya kerana saya telah lakukan banyak perkara untuk penduduk di Pasir Mas.

“Tetapi Menteri Besar (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) tidak buat apa-apa selama memerintah selama 21 tahun.

“Sebagai contoh masalah air di negeri ini sehingga sekarang masih belum selesai,” katanya pada sidang media selepas program Perhimpunan Melayu Perkasa Kelantan di pekarangan Stesen Keretapi Pasir Mas di sini.

Ibrahim (gambar) yang juga Presiden Perkasa berkata, Kelantan akan menjadi lebih baik sekiranya beliau menjadi menteri besar.

“Kalau nak Kelantan maju, saya adalah orangnya kerana saya boleh membawa perubahan kepada negeri ini.

“PAS selama ini tidak buat apa-apa. Perubahan terbesar yang pemimpin mereka lakukan adalah ceramah perdana, itu sahaja.

“Jadi kalau nak Kelantan maju, ikut saya,” katanya di hadapan kira-kira 5,000 orang yang hadir di program itu.

Program tersebut disertai bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Macam-macam perkara boleh dilakukan di sini (Kelantan), kita ada banyak produk pelancongan yang boleh dimajukan.

Cuma apa yang menjadi masalah adalah ketiadaan pemimpin yang kreatif dan berinovasi,” kata Ibrahim.

Beliau memenangi kerusi Parlimen Pasir Mas dalam pilihan raya umum ke-12 setelah menewaskan calon Umno Ahmad Rasdi Mahmed dengan majoriti 8,991 undi.

Pada pilihan raya umum ke-11 2004, Ibrahim turut bertanding di kawasan tersebut sebagai calon Bebas namun tewas.

Ia dimenangi calon PAS Ismail Noh (17,526 undi) manakala calon Umno Datuk Abd Rahim Ab Rahman hanya memperoleh 16,275 undi dan Ibrahim pula 6,198 undi.

Ibrahim buat pertama kali memenangi kerusi Pasir Mas pada pilihan raya umum 1986 dengan memperoleh 55 peratus atau 15,711 undi dan mempertahankan kerusi itu empat tahun kemudian atas menggunakan tiket S46.

Beliau tewas tiga pilihan raya umum seterusnya dan menang kembali dua tahun lalu atas tiket PAS.

Semenjak menjadi Ahli Parlimen, Ibrahim melalui Perkasa banyak membangkitkan isu-isu berkaitan orang Melayu dan juga perpaduan Melayu yang dilihat semakin terhakis.

Ketika ditanya mengenai sama ada akan bertanding dalam pilihan raya umum ke-13, Ibrahim berkata, ia masih belum difikirkan lagi.

“Lambat lagi pilihan raya pun, jadi saya belum fikir sama ada akan bertanding atau tidak.

“Bagi saya soal bertanding ini adalah perkara kedua kerana apa yang penting sekarang adalah soal perpaduan orang Melayu.

“Sekiranya perjuangan masih belum selesai saya akan bertanding lagi,” katanya

============

Daripada Abu Musa r.a. (Allah telah meredhainya) katanya: Aku dan dua orang lelaki dari kaumku telah masuk kepada Nabi s.a.w.. Salah seorang daripada dua lelaki berkenaan berkata: Lantiklah kami menjadi ketua wahai Rasulullah!. Yang seorang lagi juga berkata demikian. Lalu baginda bersabda: “Sesungguhnya kami tidak melantik dalam urusan ini sesiapa yang memintanya atau bercita-cita untuk mendapatkannya

Juga Rasulullah s.a.w. pernah mengingatkan seorang sahabat bernama Abdul Rahman bin Samrah agar tidak meminta-minta jawatan kerana seorang peminta jawatan tidak akan mendapat pertolongan orang lain, tetapi orang yang tidak meminta jawatan pasti akan ditolong orang lain.

2 comments:

Anonymous said...

apa yg hang buat untuk orang melayu...hang gunakan melayu untuk diri sendiri....jambatan yg hang buat tu adalah untuk kemudahan hang sendiri...hang bertanding ADUN dululah...hang taulah langit tinggi ka rendah....hang jangan lupa hang bertanding PRK pangkalan pasir....hang hilang duit pertaruhan....

Anonymous said...

celaka mu nate bewok brahim ali..jenis muko letok di jubo taik..ore pasir mas tokser doh ko mu bahlol..kalu mu mapuh cepat lagi bagus..majoriti ore kelate beci doh ko mu,nate bangsat,haprak

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.