Subscribe

UMNO Tidak Pernah Ikhlas : Awang Adek terus main politik zaman Pak Mat Trafik


Awang Adek terus main politik zaman Pak Mat Trafik

KATA Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Awang Adek Hussein Kelantan akan dibekalkan air bersih sekiranya Umno memerintah Kelantan. Selagi lagi Awang Adek patah balik ke belakang dan terus bermain dengan tektik politik Pak Mat Trafik. Tahukah macam mana politik Pak Mat Trafik.

Pak Mat ini gila. Dia selalu duduk dekat bultan Tuan Padang di Kota Bharu bertindak sebagai polis trafik. Bila lapar dia akan minta duit dengan orang seringgit. Kalau bagi dua ringgit atau lima ringgit dia tidak akan ambil. Dia hendak seringgit saja. Pak Mat Trafik tidak pernah mengubah nilai mata wangnya, seringgit dari awal hingga ke akhir. Nah begitu jugalah politik Umno di Kelantan.

Budak bodoh pun akan dapat menduga dan menilai politik rendah mutu oleh Awang Adek itu.

Kalau benar Umno nak bantu rakyat Kelantan, Awang Adek tidak payah tunggu Umno menang, perintah Kelantan beliau boleh bekalkan air bersih kepada rakyat Kelantan pada hari ini juga. Masalah air bersih di Kelantan sudah sampai ke tahap yang menggerunkan sekali. Benar kata Awang Adek di mana-mana orang memperkatakan tentang air berwarna perang di Kelantan. Kalau rendam baju putih bertukar jadi merah.

Kenapa Awang Adek hendak mendenda rakyat Kelantan. Bila beliau berjanji begitu, kalau Umno tidak menang bermakna rakyat Kelantan terus menikmati air berwarna. Apakah begitu yang harus dilakukan oleh seorang pemimpin? Seorang berkelulusan Phd memilik doktorat seharusnya tidak bingung seperti ketua cawangan yang hanya lulus SRP dan SPM gread tiga.

Berhantilah melakukan politik hukum, denda yang telah diamalkan sejak berzaman dulu. Politik sedemikian dilakukan Umno sejak Awang Adek belum menganggotai Umno lagi. Tidakkah Awnag Adek menyedari hukuman atau politik denda begitu tidak pun merubahkan keadaan. Orang Kelantan tetap juga memberi sokongan kepada Pas.

Awang Adek asalnya orang kampung. Kampungnya di Perupuk Bachok Kelantan. Dia anak petani dan pemajat pokok kepala. Dia seharusnya bersimpati dengan nasib orang kampung. Orang kampung gembira bila orang cerdik seperti Awnag Adek jadi pemimpin. Mereka ingat boleh tumpang. Yalah orang kampung yang susah dan miskin akan mengetahui penderitaan dan denyut nadi orang kampung.

Tetapi bila Awang Adek juga berperangai macam golongan bangsawan, mendenda orang kampung, memperolok-olok orang kampung apa bezanya Awang Adek dengan golongan bangsawan. Biarlah golongan bangsawan saja yang memperolok-olokkan orang kampung. Yang menjadikan orang kampung sebagai badut, kemudian mentertawakan rami-ramai. Kita orang kampung bantulah nasib orang kampung.

Saya tidak yakin ugutan Awang Adek itu akan diendahkan oleh rakyat Kelantan. Mereka akan tetap minum air perang atau berkeladak daripada memangkah Umno cara Awang Adek hendak lakukan itu. Belajarlah keperibadian dan perangai orang Kelantan. Kalau kamu melakukan ugutan, desakan ataupun nak tunjukkan babil henelan, mereka sedikitpun tidak hairan.

Kalau kamu seribu kali henelan, mereka berjuta-juta kali henelaan. Sebab itulah walaupun susah, payah, daif mereka tetap memilih Pas parti yang berlemah lembut.

Cuba Awang Adek kata Umno akan salurkan air bersih walaupun tak menang pilihan raya, saya percaya ada orang Kelantan yang istyharkan menyokong Umno sampai mati. Kalau Awang Adek tetap juga bermain politik Mat Trafik itu saya kira tak guna beliau masuk politik, baik duduk di Bank Negara saja. Orang berfikir macam Awang Adek dan Setopa anak lelaki Setwa tidak memberi guna satu setengah dinar Kelantan pun. Tidak. Tak percaya tanya Mat Maslan?

Tulisan : MsoMelayu

Dari UTUSAN :


BACHOK 16 Sept. - Masalah bekalan air bersih di Kelantan yang semakin buruk ketika musim perayaan hanya dapat diselesaikan sekiranya Barisan Nasional (BN) diberi mandat mentadbir negeri itu.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Dr. Awang Adek Hussin (gambar) berkata, selama ini kerajaan Pas Kelantan terbukti gagal menyelesaikan masalah tersebut biarpun diberi peluang selama 20 tahun mentadbir negeri itu.

Beliau berkata, masalah berkenaan dapat diselesaikan sekiranya kepimpinan negeri memberi tumpuan kepada masalah rakyat kerana air adalah keperluan utama penduduk.

"Penduduk di kawasan pedalaman kini menghadapi masalah mendapatkan punca air sehingga terpaksa menggali perigi yang terlalu dalam dan bagi penduduk pesisir pantai pula mereka menghadapi masalah air perigi yang berbau busuk serta payau disebabkan berdekatan dengan laut.

"Sepatutnya peruntukan kerajaan Pusat berjumlah RM600 juta secara pinjaman mudah untuk membekalkan air bersih kepada rakyat negeri ini dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) sudah dapat menyelesaikan masalah tersebut," katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri di kediamannya di Kampung Perupuk dekat sini petang semalam.

Lebih 5,000 penduduk berkunjung ke majlis itu yang bermula pukul 11 pagi hingga 5 petang.

Awang Adek yang juga Timbalan Menteri Kewangan berkata, keupayaan BN untuk menyelesaikan masalah rakyat terutama isu bekalan air jelas terbukti dan tidak perlu dipertikaikan lagi.

"Ia bukan cakap kosong, kita akan menyelesaikannya dengan segera kerana air adalah keperluan utama rakyat. Kita tidak akan menyusahkan rakyat sehingga terpaksa menggali perigi atau membeli bekalan air bersih.

"Saya meninjau sendiri masalah ini dengan melihat kadar kelajuan tekanan air serta kualitinya di rumah penduduk. Masalah ini lebih menyulitkan rakyat yang menghadapi penyakit kronik dalam urusan harian mereka," katanya.

Menurutnya, para pelajar juga menghadapi masalah kerana ada antara sekolah yang terjejas teruk disebabkan tidak mendapat bekalan air yang mencukupi.

Justeru jelas beliau, Kementerian Pelajaran dan Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan telah menyalurkan peruntukan kepada sekolah-sekolah terbabit untuk membina telaga tiub bagi menyelesaikan masalah mendapatkan bekalan air bersih.

"Sekiranya rakyat tidak mahu masalah ini berterusan, mereka perlu bangkit semula dengan memberi kemenangan kepada UMNO dan BN pada pilihan raya umum akan datang," katanya.

1 comment:

Anonymous said...

lebih baik kau fikir macam mana nak bagi orang perupuk sokong kau pada PRU 13 sudah dikira baik...tak payah dok fikir2 pasal benda-benda yg tak boleh nak buat...kau sendiri pun kalah teruk PRU 12....inilah nasib orang yg tak sedar diri..kalau kau ihklas nak bawa air bersih dikelantan..kau kena bukti sekarang...tak payah tunggu PRU 13...buat sekarang...

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.