Subscribe

Siswa UKM sertai raptai perhimpunan Umno?


Dua mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) didakwa turut mengambil bahagian dalam raptai penuh perhimpunan agung Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 17 Oktober lalu.

Kumpulan yang dikenali sebagai Kesatuan Mahasiswa Mahasiswa Sedar (KEMAS) mendakwa ia dapat mengecam kedua-dua mahasiswa UKM itu di dalam foto yang disiarkan akhbar Berita Harian pada hari berikutnya.

Perasmian perhimpunan agung Umno tahun ini akan disempurnakan oleh Presiden Umnno, Datuk Seri Najib Tun Razak di PWTC esok.

KEMAS mendakwa mahasiswa terbabit adalah daripada Fakulti Pengajian Islam dan Fakulti Kejuruteraan UKM.

"Kehadiran mereka ini juga berkaitan rapat dengan pernglibatan pentadbiran universiti dengan parti Umno," kata jurucakap KEMAS, Fathi Hisham (dua dari kiri) yang membaca satu kenyataan hari ini.

Katanya, KEMAS juga yakin penglibatan mahasiswa UKM dalam perhimpunan agung Umno kali ini melebihi dua orang.

Fathi yang juga pelajar tahun dua Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan berkata gambar tersebut menunjukkan mahasiswa terlibat memakai baju Melayu Putih, bersongkok dan bersampin yang mempunyai logo Umno.

Kejadian itu, katanya, adalah sama sepertimana kes mahasiswa yang telah dikenakan hukuman di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) - Saudara Soh Sok Hua - yang dihukum kerana gambarnya tersiar di akhbar dengan memakai pakaian yang mempunyai logo parti politik beberapa tahun lalu.

Sementara itu, setiausaha KEMAS Syamir Zulkefli (Foto atas: yang pegang mikrofon) - dalam kenyataannya - menggesa pihak Hal Ehwal Pelajar (HEP) universiti berkenaan supaya segera menyiasat perkara ini mengikut undang-undang dan prosedur seharusnya.

Beliau juga mendesak agar Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamad Khaled Nordin supaya menubuhkan jawatankuasa khas menyiasat penglibatan pentadbiran universiti dan mahasiswa dalam perhimpunan agung Umno itu.

Sementara dalam sidang media selepas itu, Fathi berkata pihaknya mendapat maklumat berhubung perkara tersebut melalui sumber yang dipercayainya.

Bagaimanapun beliau enggan mendedahkan identiti dan jumlah individu sebenar yang terlibat dalam perhimpunan tersebut.

"Mungkin satu pasukan diarahkan (menyertai perhimpunan)....Saya tidak mahu menyatakan (jumlahnya) pada hari ini," katanya.

Sementara itu, Malaysiakini telah cuba menghubungi ketua penolong pendaftar kanan hal ehwal pelajar UKM, Musa Zainal Abidin Othman.

Bagaimanpun, Malaysiakini dimaklumkan oleh pejabatnya bahawa beliau sedang menghadiri bengkel di Sabah dan dijadualkan pulang esok.

==========================

Di bawah akta AUKU, mahasiswa tidak dibenarkan sama sekali :

1) penglibatan pelajar dengan parti politik dan kesatuan sekerja, dan
2) penggabungan di antara badan-badan pelajar.

Sekiranya mereka terlibat, maka tindakan dikenakan dibawah akta ini kepada mereka.

Hal ini adalah disedari oleh mahasiswa. Dan kerana itu tindakan akan dikenakan kepada mereka yang terlibat dengan parti politik sebagaimana yang pernah berlaku terhadap pelajar UTM, Nazman Ibrahim yang didenda di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku). Dia diberikan amaran keras dan kedua denda sebanyak RM200.

Namun mutakhir ini perkara sebegini dilihat sebagai double standard. Dua perkara yang dikira berbeza. Jika penglibatan mahasiswa yang menyokong UMNO (wujudnya sayap PEMUDA/PUTERI UMNO kalangan Mahasiswa) tidak diambil tindakan, sementara yang menyokong pembangkang dikenakan tindakan. Jadi dimana keadilan AUKU ini bagi pihak mahasiswa?

Harusnya, jika mahu martabatkan AUKU sebagai undang-undang yang bermaruah dan disegani, tiada pilih kasih dan pilih bulu. Yang didakwa, patut dibicarakan dengan adil,BUKAN dengan mengambil justifikasi mudah dan HEP yang memegang kuasa mengadili kes ini dengan berkata "saya berkuasa di sini, saya berkuasa di sini".

Walaupun Mahkamah universiti juga boleh dikatakan dikawal oleh HEP sendiri, di mana semua pendakwaraya, termasuklah panel hakim-hakim dan Ketua Hakim juga adalah TNC HEP sendiri, saya mengharapkan kes ini, dibicarakan dengan sebaiknya oleh pihak-pihak HEP UKM.


No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.