Subscribe

Pindaan Perlembagaan Selangor-Sindiran kepada UMNOApabila pada tahun 1993 Madey al-Kutty meminda perlembagaan Malaysia bertujuan melucutkan kuasa raja-raja Melayu, UMNO bersetuju melakukannya. Sekarang mereka nak berlakon mengelirukan rakyat dengan berdiri di belakang raja apabila timbul konflik dengan PR. Di sini dapat dilihat betapa hipokritnya UMNO. Raja Melayu pun satu hal, patutnya ambillah tindakan yang proaktif dengan menyebelahi PR yang ingin mengembalikan kuasa raja yang telah hilang itu. Malangnya raja-raja melayu telah dicucuk hidung oleh UMNO dengan projek dan lain-lain kenikmatan dunia. Oleh itu mata raja-raja Melayu jadi kabur bila bertembung antara nasib rakayat marhaen dengn imbuhan dan umpanan UMNO yang sangat lumayan.

Sekiaranya MB Selangor berjaya meminda perlembagaan Selangor maka kita boleh buat kesimpulan bahawa semua ADUN PR dan UMNO bersetuju memindanya. Sekiranya gagal dipinda dek kerana tidak disokong oleh ADUN UMNO, maka dapat diandaikan memang UMNO ingin mengekalkan raja tinggal dalam keadaan tanpa kuasa dan dicucuk hidung oleh UMNO.

Ironinya akan diketahui bahawa dalam apa juga tindakan ahli UMNO hanya menjaga survival parti lebih daripada survival rakyat yang kononnya mereka dahulukan. Sebenarnya rakyat ditinggalkan, kroni UMNO didahulukan.

Bukan dalam kes pindaan perlembagaan ini sahaja UMNO menentang PR malah dalam hal-hal yang bersabit dengan keperluan rakyat yang diperjuangkan oleh PR juga ditentang oleh UMNO. Apabila MP Pr mencadangkan agar harga barangan harian dan perolium diturunkan ia ditentang oleh UMNO/BN, PR cadangkan hapuskan tol dan saman ekor demi kepentingan rakyat UMNO/BN tentang. PR melalui DSAI bantah perjanjian kerajaan dengan APCO/Yahudi/Zionis UMNO/BN tentang. Apabila PR pertahankan subsidi kepada rakyat dan hapuskan subsidi kepda pengusaha IPP UMNO/BN tentang. Apabila PR cadang elaun Khas RM 500 kepada guru-guru UMNO/BN tentang. Apabila Pr cadang pendapatan minimum isi rumah RM 4000 sebulan UMNO/BN tentang.

Kesimpulannya, berdasarkan fakta-fakta tersebut (masih ada fakt-fakta lain lagi) dapatlah dikatakan bahawa UMNO/BN bukanlah parti yang membela rakyat malah parti yang menjahanamkan rakyat. Ubah Sekarang. Selamatkan Malaysia.

1 comment:

Anonymous said...

Sultan ni janji kasi projekk..maruah tergadai pun no hal

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.