Subscribe

UMNO : Calon di Merlimau Mesti Bersih Sebab di Tenang Tidak Bersih?

Saya terpanggil untuk mengulas mengenai gesaan Ketua Menteri Melaka, Ali Rustam agar calon BN di Merlimau nanti mestilah "bersih" dari segala sabitan kes jenayah termasuk membabitkan rasuah, muflis serta kes mahkamah dan lain-lain.

Dari Metro: Calon BN Merlimau Mesti Bersih

“Senarai nama calon belum sampai ke tangan saya. Apabila sampai nanti, BN (Barisan Nasional) negeri akan melakukan saringan dengan teliti bersama jabatan serta agensi berkaitan termasuk Polis, Jabatan Insolvensi dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

“Selepas itu, kami akan hantar terus kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) untuk diteliti dan dipilih. Harap semua pihak bersabar kerana masanya akan sampai juga,” kata Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Jelas sekali, UMNO mengalami kesukaran dalam memilih calon yang bersih kerana kebanyakan calon UMNO adalah "kotor" (?).

Dan jika diteliti, kemelut ini bukanlah sesuatu yang baru dalam UMNO dan Barisan Nasional. Tidak kira dalam Pilihanraya Umum atau Pilihanraya Kecil, masalah inilah yang selalu timbul. Masakan tidak, kebanyakan calon yang ada dalam senarai "reserver player" sekalipun mengalami masalah. Belum lagi menjadi calon.

Contoh terkini adalah calon UMNO di Tenang. Mohd Azahar pernah dihadapkan ke mahkamah dengan kes pelelongan tanah.

Sumber HarakahDaily:

Akibat penglibatan Mohd Azahar melelong tanah dengan cara yang didapati salah oleh mahkamah itu, kerajaan dan rakyat kini menghadapi risiko menanggung kerugian kira-kira RM1.5 juta," kata Mahfuz.

Norhana menuntut gantirugi berjumlah kira-kira 1.5 juta dan Mahkamah Tinggi Muar telah pun menetapkan tarikh pendengaran kes tuntutan Norhana ke atas calon BN di Tenang itu dan tiga yang lain pada 7 Februari 2011 inisalah satu kesnya masih belum selesai iaitu kes membabitkan tuntutan Puan Nohana Mohd Ali akan dibicarakan pada 7 Feb di Mahkamah Tinggi Muar.

berbanding calon PAS, Cikgu Normala yang bukan sahaja bersih dari tuduhan penyalahgunaan kuasa seperti yang sedang dihadapi oleh Mohd Azahar malah calon PAS di Tenang itu juga pernah diiktiraf sebagai guru cemerlang oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Begitulah sukarnya UMNO mencari calon yang mempunyai integriti dan berkredibiliti.

No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.