Subscribe

Kaji Minyak Supaya Tak Naik Tapi Naik


Ini berita buruk yang paling panas sehinggakan memanaskan tellinga kita mendengarnya. Apa tidaknya, KERAjaan kabarnya sedang mencari opsyen untuk elak petrol RON 95 naik lagi.

Inilah berita yang paling tak masuk akal yang dibuat oleh pihak KERAjaan melalui Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Ismail Sabri Yaakob. Depa kaji la macamana pun, minyak ni tetap akan dinaikkan.

KERAjaan sudah kehabisan wang, menaikkan harga petrol negara merupakan income besar bagi BN untuk menghadapi pilihanraya umum yang bakal menjelang. Jangan la sesapa pun dok percaya kenyataan terbalik dari menteri ni. Ingat lagi kata katanya yang mengatakan minyak takkan naik sehingga akhir tahun 2010? Akhirnya minyak naik juga menipiskan poket poket rakyat miskin dan mengkayakan kroni dan kantung BN.

Kesimpulan, "bengong".

6 comments:

Anonymous said...

Bukan bengong sebab tak dapat duit, tapi cuba negok harga minyak dunia.. kan tengah turun. so bila tetapkan harga takat sekarang nie, kerajaan still untung... wal hasil nya... bila minyak naik, kita pun naik, masa harga turun, kita nak tetapkan harga minyak pulak... poodaaahhhh

Anonymous said...

itulah sifatdan sikap kemunafikkan orang - orang UMNONGOK di malaysia sekarang...cakap mulut jerr nak bela nasib rakyat,tapi entah paper yang di buatnya..bukan nak tolong rakyat,tapi memiskinkan rakyat,menjahanamkan masa depan rakyat..UMNO/BN memang celako..hidup ore kelate,kawe doa bia mustapha mohamad,awe adek n kroni2 umno di kelate,mapuh cepat..hidup wak nyusoh kokre jaaa...

Anonymous said...

salam...
aku setuju gak n penulis blog ni..kerajaan tengah gila cari duit nak pru..aku bukan cakap kosong..kita bleh tgk peruntukan untuk MOSTI cuma RM40 juta..aku student master UiTM..dan aku rapat ngan pengarah kampus..dia duk cerita bajet universiti pun semua kena cut..lagi satu biasiswa untuk student master n phd (NSF) yang under MOSTI pun kena stop sekarang ni..tak lain tak bukan nak ngundi punya pasal..

Anonymous said...

semua ni bodo belaka...
kerajaan komunis china pon x potong belanjawan utk universiti depa sbb depa tau pendidikan dgn penyelidikan itu nadi sesebuah negara....

Anonymous said...

Salam.
Betulkan jika salah...walau pun harga minyak dunia naik...adakah kos pengeluaran juga naik?harga minyak dunia naik hanyalah rekaan Yahudi atau AS.Jadi ia naik bukan kerana kos pengeluaran ke atau apa sekalikpun naik. Jadi bila harga minyak dunia naik, keuntungan syarikat petroleun akan naik...oleh kerana itu kenapa kerajaan tidak mengambil keuntungan dari syarikat petroleum yang 'free-free' je dapat untung lebih untuk dijadikan subsidi? ke macamana...itu yang kakitangan subuah syarikat petroleum Malaysia dapat bonus berbulan-bulan banyaknya...tapi kesian kat orang-orang kampung kemiskinan....

Anonymous said...

2 industri yang menguntung beberapa orang dan merugikan berjuta-juta orang...pembalakan dan perlombongan (terutama carigali petroleum). balak ditebang samada secara sah atau haram hanya menguntung kan depa saja...rakyat yang susah...global warming, banjir, dll...cari gali petroleum...petro*** untung besar rakyat nak tumpang sedikit pun payah...walhal petroleum dalam bumi malaysia hak RAKYAT.

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.