Subscribe

Soalan bodoh dari MP Kulim untuk Nik Aziz, biar aku jawabYB ZUL Kulim atau sinonim dengan `firaun besar' menasihatkan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Aziz agar merujuk suatu surah, berhubung kait dengan kenyataan Tuan Guru Nik Aziz yang menyebut bahawa kerjasama dengan DAP adalah untuk memperkenalkan Islam kepada parti berkenaan. Sebelum itu, baca di sini.

MP Kulim Bandar Baru yang menang atas tiket PKR, tetapi masih menebalkan muka menjadi MP Bebas itu meminta agar Tuan Guru Nik Aziz merujuk kepada Surah Abasa, katanya, "Surah itu diturunkan ketika Nabi Muhammad SAW sedang berbincang dengan segelintir golongan kafir Quraish yang kaya dan berpengaruh. Apa yang terjadi ketika perbincangan itu, datang seorang Muslim papa kedana dan buta bernama Abdullah Ibnu Maktum. "Abdullah datang ke tepi Rasulullah dan bertanyakan soalan tetapi Nabi (Muhammad) berpaling daripadanya untuk sambung berbincang dengan Abu Jahal serta rakan-rakan (kafir) kerana merasakan Abdullah mengganggu perbincangan itu.

Zul Kulim terus menyambung, "Ketika itulah Allah menurunkan Surah Abasa bagi mengingatkan Nabi supaya mendahulukan seorang Muslim berbanding penganut agama lain, saya nasihatkan tok guru (Nik Abdul Aziz) selak kembali surah itu," katanya ketika dihubungi Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Tidak perlu Tuan Guru Nik Aziz yang menjawab hujah Zul Kulim yang sebelum ini tidak berani menyahut cabaran debat yang dilontarkan oleh MP Shah Alam Yb Khalid Samad berkaitan isu Kalimah Allah. Kisah beliau sebut di atas, jelas bahawa Orang Muslim bernama Abdullah itu menemui Rasullullah untuk bertanyakan soalan. Dan Allah perintahkan Nabi untuk menjawab soalan Muslim itu terlebih dahulu.

Di dalam hal ini jika mahu dikaitkan dengan Umno jauh bezanya. Usahkan pemimpin Umno mahu berjumpa Tuan Guru Nik Aziz, malahan Tuan Guru Nik Aziz mengajak dan menghantar surat untuk berjumpa pemimpin Umno untuk bincang tentang Islam, ada pernah Umno layan? Yang ada, Umno mahu jumpa PAS untuk bincang pasal Perpaduan Melayu...Melayu...dan Melayu...Tentang Islam bagaimana? Justeru itu, wajar PAS ketepikan Umno kerana banyak membuang masa dan lebih baik berbincang dengan DAP kerana sekurang-kurangnya DAP mahu mendengar Islam walaupun PAS tidak mengharapkan DAP terima Islam. Kerja hidayah untuk DAP terima Islam itu bukan kerja PAS, itu kerja Allah SWT. Umno mahu mendengar Islam, mahu terima Islam? Mempersendakan lagi adalah.

Jadi, usahlah Zul Kulim mahu tunjuk pandai putar belit kisah tersebut untuk menunjukkan kununnya PAS tidak melayan Umno yang kununnya mahu bertanya seperti di dalam kisah tersebut. Apa yang Umno mahu tanya? Tentang Perpaduan Melayu? Tentang Kerajaan Perpaduan?

Tentang 5 soalan dari Zul Kulim itu, itu soalan paling bodoh yang pernah saya dengar dari orang yang dikatakan berkelulusan peguam. Hampir kesemua soalan itu berhubung dengan cita-cita PAS menegakkan negara Islam dan Hukum hudud ditujukan kepada DAP, sedangkan yang wajib untuk menyokong dan melaksanakan hukum tersebut adalah ke atas semua pemimpin dan umat Islam. Mengapa perlu tanya DAP? Umno mahu terimakah negara Islam? Jika mahu, sokong lah PAS yang inginkan Negara Islam. Kes Liwat DS Anwar, mengapa Zul Kulim sanggup jadi salah seorang peguam kepada DS Anwar dalam kes liwat 1 dahulu dan dalam kes qazaf sebelum ini sebelum beliau di`sepak' dari PKR? Sekarang, mengapa ingin bertanya kenapa Karpal jadi Peguam DS Anwar? Busuk sungguh hati MP Kulim ini terhadap DS Anwar.

Lebih baik Zul Kulim terima cabaran debat yang dilontarkan oleh YB Khalid Samad terlebih dahulu sebelum mahu mengajar Tuan Guru Nik Aziz. Beliau boleh aturkan siaran langsung di TY debat beliau dengan YB Khalid nanti. Jika takut untuk berdebat dengan YB Khalid Samad yang tidak berkopiah macam Zul Kulim itu, lebih baik Zul Kulim duduk diam-diam kumpul duit banyak-banyak kerana selepas PRU ke 13 nanti, beliau pasti akan dipencenkan sebagai MP di Kulim Bandar Baru. /wfauzdin_ns

6 comments:

Anas said...

zulkifli noordin firaun besar?
firaun itu dilaknat Allah dan mati dalam keadaan tidak diterima taubatnya.

ingatlah, zulkifli noordin itu masih mengucap dua kalimah syahadah, jangan samakan orang islam dengan orang yang kufur.

jangan rasa diri kita ini serba 'perfect' sampai terlalu taksub nak kata orang lain firaun dan sebagainya.

btw, sedih saya lihat orang melayu islam zaman sekarang ni.
melayu islam lawan melayu islam.

sudah sampai masa keris dan bulan bersatu semula

Rosdi said...

Utk pengetahuan anas, Zulkifli Nordin didalam blognya menyamakan pemimpin PAS sebagai Firaun Kecil. Dan menyamakan Pakatan Rakyat dengan Pakatan Syaitan. Menyamakan pemimpin PAS sebagai Pak JanGOAT (kambing).

Gelaran Wfiudin thdp Zulkifli sbg Firaun Besar hanyalah sebagai memperli orang yang menyamakan orang lain sebagai Firaun Kecil.

Jika berminat tengok Zulkifli Nordin bermulut sial ini, sila berkunjung ke blognya.

Anonymous said...

puki mak kau le. bodoh sangat le ko ni. klau tak tau jng le buka blog sendiri. nampak sesangat le ko ni bodoh mcm jubo anwar. n-jis (nik ajis) si tua nak mampus tu pun ko nak sokong. memecah belahkan bangsa melayu adalah

Jil Fityan said...

hasil tarbiah UMNO. Beginilah jadinya. Maki hamun dan melucah tidak dapat dipisahkan dengan penyokong UMNO.

Kita bersimpati dengan segelintir penyokong UMNO yang ekstrem begini. Moga Allah ampunkan dosanya.

Anonymous said...

puki mak..jubo anwar..tua nak mampus..ya allah..tuan guru nik aziz tu org islam..org berpengetahuan tinggi dalam islam..ULAMAK tu.geramnye rase..

Anonymous said...

ei..kau kata kt ulamak, nanti la ko terima balasan tuhan.taubat la wei.dasar UMNO xde asas islam langsung.mmg org UMNO cmni ke ha?

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.