Subscribe

Aminah Mencari Pulisiti Murahan ?Penanti - Johor Daily bergegas dari Kota Bahru ke Penanti kelmarin ( sehingga terlepas ceramah Anwar Ibrahim di Skudai - penat aje buat promosi...hehehe ) bagi menyelidik kisah disebalik dakwaan seorang calon Bebas di Pilihanraya Kecil DUN Penanti kononnya berlaku rasuah. Beliau ialah Aminah Abdullah atau lebih mesra dipanggil 'Kak Min' . Johor Daily rupa-rupa terpengaruh dengan kononnya berlaku rasuah oleh Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Setelah menilai lapuran polis, sidang akbar dan rakaman cekra padat ( CD ) tersebut, Johor Daily menghuraikan beberapa fakta :

1. Tiada seduit pun wang diterima oleh Aminah dan tiada sesen pun diberikan oleh ahli PKR tersebut semasa kejadian.

2. Rakaman berbualan tersebut adalah soalan perangkap dan telah diaturkan oleh beliau atau seseorang. Johor Daily difahamkan ia diseliakan oleh seseorang bekas orang kuat Anwar Ibrahim yang kini menjadi pencacai BN-Umno.

3. Orang kuat PKR yang menawarkan jawatan dan wang itu lebik cenderung 'sembang-sembang dengan rakan lama'. Tiada rakaman/bukti wakil PKR (dakwaan Aminah) meminta akaun bank, borang jawatan kosong, surat tawaran rasmi dan pemberian wang tunai ketika peristiwa itu berlaku.

4. Ahli PKR tersebut tidak mempunyai kuasa penuh melantik jawatan seperti dakwaan jika benar tawaran itu berlaku.

5. Jumlah wang dakwaan Aminah yang telah dibelanjakan ( kos untuk pilihanraya itu ) hanyalah 'soalan perangkap' agar ahli PKR itu membayar balik kos kerugian. Aminah sebenarnya tidak bebelanja jumlah sebanyak itu sebelum penamaan calon. Semasa perbualan itu tiada ditunjukkan slip kos perbelanjaan itu. Malah ada yang menkwa , wang untuk penamaan calon pun belun dibayar ( Allahualambisaw).

6. Pertemuan itu hanya 'sembang rakan lama'. Tiada kecenderungan memberi duit dan jawatan secara bersungguh-sungguh.

7. Dalam politik, tawaran/sembang 'tarik-tali' adalah lumrah. Namun rasuah tidak berlaku di Penanti.

Johor Daily berharap Aminah menilai semua aspek sebelum terpengrangkap dengan agenda seorang- dua bekas orang kanan Anwar dalam mengejar cita-cita politik. Beliau sebelum ini berkerja keras bersama PKR dan PKN, jangan disebabkan kecewa dan tidak berjawatan lagi, menikam rakan lamanya .

Johor Daily mendoakan kesejahteraan Kak Min.... Amin.

Dipetik Dari JohorDaily

No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.