Subscribe

Najib Cuba Tutup Mulut Rakyat Bicara Pasal Altantuya


Sampai bila lagi Najib nak menutup segala2nya tentang Altantuya? Isu ini bukanlah isu politik PR vs UMNO semata2, akan tetapi ini adalah isu politik peringkat antarabangsa di mana pelbagai dakwaan dan tohmahan media luar perlu dijawab selain daripada menjejaskan hubungan antara Malaysia dan Mongolia.

Lagipun sampai bila polis hendak menangkap pemimpin PR apabila setiap kali isu Altantuya dibangkitkan? Mereka pun seakan2 berkata kepada polis supaya "tangkaplah aku" apabila setiap kali isu ini dibangkitkan dan secara tidak langsung akan memberikan mereka modal untuk berceramah selepas dibebaskan.

Selagi mana isu ini tidak selesai selagi itulah ia akan tetap dimainkan oleh PR dalam meraih sokongan rakyat. Kredibiliti mahkamah bukan sahaja teruji dengan isu Perak, malah isu Altantuya juga mampu untuk meruntuhkan lagi kepercayaan kita kepada mahkamah.

Kesimpulannya, Najib tunduk sahajalah kepada tuntutan PR. Perkara ini tidak akan menjejaskan karier politik anda sekiranya anda tidak bersalah. Saman sahaja media luar yang melaporkan pembabitan anda dalam kes ini. Jelaskan perkara ini sejelas2nya dan bersihkanlah segala2nya melalui mahkamah termasuklah menangkap dalang di sebalik pembunuhan ini.

Najib Cuba Tutup Mulut Rakyat Bicara Pasal Altantuya

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Keadilan Rakyat, Badrul Hisham Shahrin yang disoalsiasat polis selama tiga jam selama berhubung ceramah beliau di Penanti yang menyentuh mengenai pembunuhan Altantuya Shaariibuu berkata isu tersebut mempunyai kepentingan awam dan harus diterangkan sejelas-jelasnya kepada rakyat.

Ketika ditemubual oleh TV Antara beliau hairan mengapa perlu kerajaan Umno dan Barisan Nasional memandang serius perihal beliau membangkitkan isu pembunuhan kejam Altantuya semasa berkempen di pilihan raya Penanti.

Semalam Chegu Bard hadir di ibupejabat polis daerah (IPD) Seberang Perai Tengah kira-kira jam 3.30 petang bagi membantu siasatan selepas polis menerima laporan dari ejen-ejen Cawangan Khas yang memantau aktiviti ceramah pemimpin Pakatan Rakyat.

Beliau yang lantang menyuarakan isu-isu rakyat berkata isu Altantuya adalah isu nasional kerana ia membabitkan nama baik dan maruah Perdana Menteri Malaysia.

Chegu Bard dalam ceramahnya mencabar Najib supaya menyaman akhbar dan media luar negara yang melaporkan pembabitannya dalam kes pembunuhan kejam ini dan jangan hanya berani bertindak terhadap media tempatan.

Beliau didakwa melanggar undang-undang di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hasutan dan Seksyen 500 (1)(b) Kanun Keseksaan.

Sebelum itu sekitar jam 2.30 petang semalam, sekumpulan anggota polis telah pergi ke rumah Badrul di Bangi dan Seremban.

Polis juga telah menyampaikan amaran pada jam 7 malam kelmarin supaya beliau tampil ke IPD Seberang Perai Tengah.

Selain Badrul, Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang turut disoal-siasat polis atas dakwaan yang sama.

Kit Siang disiasat berhubung ucapan beliau yang mengatakan Najib bertanggungjawab terhadap rampasan kuasa di Perak.

Polis tiba di kediaman beliau di Pulau Glade, Pulau Pinang jam 11.30 pagi tadi untuk mengambil keterangan.

Sementara itu Pengarah Strategik, Tian Chua berkata terdapat kecenderungan di pihak polis untuk menekan dan menahan pemimpin Pakatan Rakyat kebelakangan ini terutamanya semasa kempen pilihan raya kecil Penanti.

No comments:

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.