Subscribe

‘Mungkinkah Hang Tuah ahli Umno’?


PROFESOR Emeritus Khoo Kay Kim kembali menjadi tumpuan apabila membuat kenyataan bahawa pahlawan terbilang orang Melayu, Hang Tuah adalah mitos sahaja. Bagi saya ini tidak benar sama sekali sebab hang Tuah memang wujud. Tidak lain dan tidak bukan, Hang Tuah adalah ‘ahli Umno’ yang amat terkenal sebab beliau telah mewujudkan konsep Ketuanan Melayu. Tak percaya, tak mengapa; hal ini sama seperti tidak mempercayai kewujudan Hang Tuah!

Hang Tuahlah yang dikatakan membuat kenyataan terkenal itu: “Takkan Melayu hilang d idunia.” Ungkapan inilah sebahagiannya membolehkan Umno meraih sokongan dan dukungan kaum Melayu supaya dapat mengekalkan kuasa sebagai Kerajaan Pusat sejak zaman merdeka hingga ke hari ini.

Konsep Ketuanan Melayu inilah yang memperkasakan Umno sebagai juara orang Melayu seolah-olah PAS tidak mampu memperjuangkan nasib orang Melayu.

Hang Tuahlah yang bijak melahirkan konsep ini dan dengan bantuan media arus perdana yang dikawal oleh Kerajaan Umno-BN, konsep ini telah diperluaskan dan diheboh-hebohkan di kampung-kampung untuk meraih undi Melayu.

Memang Hang Tuah wujud, malah Hang Tuah ialah OKU lagi. Di sini, OKU bukan Orang Kurang Upaya ataupun Orang Kelainan Upaya tetapi Orang Kuat Umno! Bertuahlah nasib Hang Tuah ini yang telah diberi sokongan sepenuhnya oleh orang Melayu yang telah jatuh cinta 100 peratus dengan konsep yang diwujudkan oleh beliau.

Berlainan pula dengan nasib Hang Jebat yang telah dihina dan dilabel sebagai pengkhianat dan penderhaka. Inilah perbuatan ‘spin’ media arus perdana yang memburukburukkan imej Hang Jebat padahal Hang Jebat ialah seorang yang berjiwa rakyat.

Malangnya konsep Ketuanan Rakyat yang diwujudkan oleh Hang Jebat itu telah ditenggelamkan oleh media arus perdana.

Inilah ungkapan Hang Jebat yang memperjuangkan konsep Ketuanan Rakyat demi kebaikan rakyat biasa, rakyat marhaen dan rakyat yang tertindas: “Aku Jebat, rakyat biasa. Pangkat aku untuk kepentingan rakyat.

Bergerak aku untuk membuat jasa kepada rakyat dan aku rela mati untuk rakyat kerana aku mahu keadilan, keadilan. Keadilan!”

Jebat boleh diumpamakan sebagai ahli KeADILan dan nasibnya seperti juga Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim sebab beliau juga telah dilemparkan tohmahan yang bukan-bukan oleh puakpuak tidak berprinsip, tidak beretika dan tidak bermoral melalui media arus perdana yang dikawal oleh mereka. Kasihan Jebat!

Diharap dalam zaman celik IT ini, rakyat akan dapat menilai siapakah wira rakyat yang sebenar dan akan mengundi mengikut nilai-nilai murni Islam yang mengagungkan keadilan dan perjuangan demi keadilan untuk rakyat.

1 comment:

Anonymous said...

Menurut Andaya (2002), Hang Tuah, Hang Jebat dan Hang Kasturi adalah pemimpin ulung kaum Orang Asli. Kekuasaan Orang Asli dalam pemerintahan Melaka serta kerajaan-kerajaan melayu yang lain mengalami kemerosotan dengan kematian ketiga-tiga tokoh ini. Pendapat ini dipetik dari Pagan Races of the Malay Peninsula, Macmillan, London 1906 karangan Skeat, W.William and C.O. Blagden.

Andaya juga memetik pendapat Juli Edo, seorang ahli antropologi dari etnik Semai yang mengatakan bahawa Hang Tuah dan Hang Jebat adalah Orang Asli. Hang Tuah ialah Orang Jakun (Winstedt, 1935). Hang Tuah dan keluarganya berpindah ke Hulu Perak selepas kematian Hang Jebat.

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.