Subscribe

Liga Ilmu : Ustazah Pilihan Vs Imam Muda. Wajarkah?


Sejak pertama kali melihat iklan rancangan Liga Ilmu : Debat Imam Muda Vs Ustazah Pilihan mahu ditayangkan di Astro Oasis, mata saya terpana dan minda saya terfikir,, "Adakah rancangan ini sesuai?? Dengan santapan iklan yang gah kepada penonton, dengan menyiarkan beberapa babak perdebatan hebat, disamping pesertanya pula "bukan calang-calang orang", iaitu Imam Muda dan Ustazah Pilihan, sudah pastinya mampu menarik ramai penonton untuk melihat rancangan ini.

Setelah melihat episod demi episod rancangan debat ini ,sangkaan dan kecurigaan saya terhadap program ini ternyata benar. Rancangan yang berselindung dibawah tema "Liga Ilmu" ini rupanya lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan. Dengan konsepnya membawa isu-isu semasa untuk diperdebatkan kemudiannya dikaitkan dengan gender dan agama sebagai modal perdebatan, ternyata tidak bertepatan dengan title "Liga Ilmu" yang diberikan, malah lebih banyak menjurus kerah sia-sia. Mengapa saya berkata demikian...

Pertama) Tajuk yang tidak bersesuaian dan menimbulkan kontreversi. Sebagai contoh,tajuk debat seperti "Lelaki adalah pemimpin secara Mutlak.." "Isu buang bayi. Salah siapa..??" "Isu perceraian. Salah lelaki atau perempuan..". Relevan kah?

Kedua) Konsep rancangan ini, iaitu mempertahankan GENDER. Para peserta debat Imam Muda dan Ustazah Pilihan yang berlainan gender akan bermatian menyokong hujah masing-masing. Bertegang urat demi menegakkan bahawa gender mereka terbaik, gender mereka dipihak yang benar, sementara pihak lawan sudah pastinya menjadi pesalah pada setiap isu-isu perdebatan. Hal ini sudah pastinya boleh menimbulkan fitnah kepada para pendebat yang berstatus Imam Muda dan Ustazah Pilihan.

Ketiga) Kedua-dua belah pihak yang ingin mempertahankan hujah masing-masing, kedua duanya menunjukkan kehebatan dengan membacakan ayat-ayat suci Al-Quran dan Hadis. Dalil-dalil Al-Quran Hadis dilontarkan untuk mempertahankan hujah, digunakan untuk menyerang hujah lawan, malah turut dijadikan bahan untuk memperli antara satu sama lain. Pendek kata, nas nas ayat suci ini disepak terajang kesana sini, yang mana membantu bagi pendebat maka dipetik, yang mana tak membantu maka dibuang. Situasi ini boleh diibaratkan seolah Al-Quran dan Hadis itu tiada nilainya, dan boleh digunakan sewenangnya demi memenuhi tuntutan emosi pendebat yang mempertahankan gender masing-masing.

Saya membuat kronologi seperti contoh ini. Misalnya Imam Muda menggunakan nas Quran Hadis dalam mempertahankan hujahnya. Ustazah Pilihan pun menggunakan nas Quran Hadis untuk pertahankan hujahnya. Kedua-duanya saling tidak mengalah. Soalnya sekarang, sekiranya hujah berdasarkan nas Al-Quran Hadis daripada Imam Muda itu betul, apakah ini bermakna hujah yang juga dari nas Al-Quran Hadis daripada Ustazah Pilihan itu salah?

Atau hujah Al-Quran Hadis dari Ustazah Pilihan itu betul, apakah Hujah nas Al-Quran Hadis dari Imam Muda itu pula yang salah??

Bukankah ini secara terang-terangan Al-Quran dan Hadis telah dipergunakan, diperbodohkan oleh kedua-dua pihak semata-mata mahu menyokong hujah emosional dalam mempertahankan gender masing-masing. Ia bukan sahaja telah membuka ruang kepada penyelewengan pentafsiran Al-Quran dan Hadis, malah lebih teruk dari itu, ia menjadi fitnah yang maha dasyat kepada Al-Quran, Hadis, dan Islam itu sendiri.

Keempat) Moderatornya, Dr Ridhuan Tee berperanan sebagai orang yang "membakar" agar situasi jadi tegang. Beliau dengan sengaja memainkan sentimen dan menggunakan status gender peserta debat sebagai modal ulasan dan soalan kepada peserta. Fenomena ini sudah pastinya mencetuskan ketegangan sewaktu debat, dan yang nyata menjadi kontreversi dan ketidaksenangan dikalangan penonton.

Alangkah sedihnya melihat para Imam Muda dan Ustazah Pilihan yang ada ilmu tetapi hakikatnya tidak cerdik, senang-senang menyerahkan dan membiarkan diri mereka dipergunakan oleh pihak Astro yang hanya mahu mencari rating tinggi dan mencari populariti dengan rancangan tersebut. Terdetik dihati saya, betapa berapa ramai penonton bukan Islam tergelak ketawa menyaksikan perdebatan bodoh dan sia-sia dari orang-orang celik agama ini.

Marilah kita pakat berdoa, agar para Imam Muda dan Ustazah Pilihan bertaubat dan insaf, serta menarik diri daripada rancangan ini.

===================================================================================

Ulama bidas Astro kerana jadikan Islam bahan hiburan


SHAH ALAM: Seorang ulama hari ini menegur Astro Oasis kerana menganjurkan program perbahasan bercorak Islam tetapi membabitkan isu-isu yang tidak mengikut syarak dan syariat agama itu.

Liga Ilmu musim baru terbitan stesen televisyen itu antara lain menampilkan barisan Imam Muda dan Ustazah Pilihan yang berbahas topik-topik seperti ‘Lelaki Atau Perempuan Lebih Layak Jadi Pemimpin?’, ‘Lelaki Lembut Vs Perempuan Ganas’, 'Remaja lari dari rumah, salah ibu atau bapa?' dan 'Pemimpin....hak mutlak lelaki ?'.

Ulama muda Fathul Bari Mat Jahya berkata, format rancangan itu berserta topik-topik sedemikian menjadikan Islam sebagai bahan hiburan.

Menurut beliau, tajuk-tajuk berkisar pada gender, dan "persaingan" antara lelaki dan wanita untuk program agama tidak sesuai kerana ia hanya menjadi perdebatan yang saling menuding jari antara satu sama lain.

Fathul Bari berkata, beliau bimbang program agama itu lebih berbentuk provokasi dan menggesa Astro Oasis meneliti kembali matlamat dan memperbaiki konsep program dari segenap sudut agar ia dapat dimanfaatkan oleh orang ramai.

Beliau menegaskan keperluan untuk memastikan program agama sentiasa berpaksi kepada perbincangan ilmu berkualiti, pemilihan topik yang diserasikan dengan realiti masyarakat semasa dan bukan mengajak ummah untuk menuding jari dan mencari salah antara satu sama lain.

“Adakah dari sudut etika, lelaki dan wanita dengan cara berhadapan seperti itu, dengan adab, dengan gaya bersuara, dengan lenggok bahasa, dengan lenggok tubuh badannya....diharuskan di dalam Islam?” tanya beliau.

Fathul berkata cara penyampaian hujah debat dalam program Liga Ilmu kadang-kadang jauh tersasar dan penuh dengan emosi.

Hal ini secara tidak langsung seperti merendahkan maruah dan kredibeliti status ‘imam muda’ dan ‘ustazah pilihan’ yang disandang peserta berkenaan, kata beliau.

“Nak berbahas, kita perlu terbuka, dada kena terbuka. Kita nak kritik pendapat orang, kita juga kena terbuka dan sedia dikritik," kata Fathul.

“Kalau apa yang dia(pihak lawan) kritik bertepatan dengan syarak, kita kena terima. Tidak boleh kerana kepentingan diri kita, kerana hati kita, kita nak ketepikan petunjuk syarak semata-mata kerana rasa tidak puas hati”, ujar beliau.

Dalam memilih topik perbahasan, Fathul berkata penerbit rancangan harus sedar bahawa Islam mempunyai cara tertentu dalam mengangkat kedudukan wanita dan pada masa sama kedudukan dan tanggungjawab lelaki tidak pernah dipertikaikan.

Rancangan Liga Ilmu menampilkan pensyarah Universiti Pertahanan Nasional dan penceramah bebas Dr Mohd Riduan Tee Abdullah sebagai moderator.

Liga ILmu ditayangkan di Astro Oasis, saluran 106, setiap hari Khamis, jam 10 malam


6 comments:

Anonymous said...

SANGAT2 SETUJU..

Anonymous said...

rancangan wahabi belaka ni

Anonymous said...

saya juga sepandangan dengan anda.. nampak sangat pendebat terikut2 emosi dan cakap pun xdisokong dalil kadang2 tu..

FahmiFaiz said...

saya nak mintak izin utk copy & post di blog.. :)

Anonymous said...

Salam mintak izin untuk d-wallkn d facebook

Anonymous said...

unsur kedengkian
unsur ketidakikhlasan
unsur tak leh tgk org pandai lebih

liga ilmu medan meningkatkan keimamnan dan ketaqwaan kepada Allah 'Azza Wa Jalla dengan bermaksima melalui cara mencari kejelasan kebenaran yang haq dengan bukti dengan gabungan perkongsian ilmu di dada masing masing dengan pertimbangan akal yg berhikmah yg berfikir dengan ada nya Nur Allah

nampak sangat meluatnya seseoarng pada ilmu mencari keredaan Ilahi

usah nak memburukkan medan ilmu ini demi "HATI MU"

kenapa tak salurkan "hati" yg ini pada filem-filem kita yg ada unsur perzinaan berleluasa / perlecehan penutupan aurat / perlakuan fasik dan berdosa di dalam rancangan realiti hiburan
nah apa nya? mana tempelakan mu? mana haq yg sepatut patut nak di tunjukkan ?

haih

astaqfirullah
mengucap 111111111111111111111111111111x

Post a Comment

Tinggallah apa sahaja komen walau sepatah kata, moga dengan komen yang kalian suarakan memberi manfaat kepada semua

Kalian berhak suarakan apa sahaja di ruang komen dibawah. Komen tidak akan ditapis, dan terima kasih diatas komen yang diberi.